Італійські вчені представили шокуючу інновацію - соціальну мережу для мертвих. Якщо ви втратили близьку, то зможете створити для неї віртуальну могилу. Туди можна заходити хоч кожного дня, залишати квіти і співчуття. Це, на думку вчених, допоможе близькимвпоратися з горем.

Кладовища у багатьох людей асоціюються не лише зі смертю чи примарами, але і з пам'яттю про близьких людей: це місце, куди можна прийти, щоб згадати про дорогу людину, помолитися про неї, втілити пам'ять про померлих  у красивих образах, пам'ятках або просто кольорах. Однак у мешканців великих міст далеко не завжди є можливість і кошти поховати рідну людину на міському кладовищі, а часу, щоб їздити на могилу за межами міста, часто не вистачає.

Крім того, на Заході місце на кладовищі - настільки дорогий привілей, що багато людей померлих піддають кремації, а їхній прах не ховають, а пускають за вітром. В результаті, у них не залишається ніякого матеріального нагадування про близьку людину, з допомогою якого можна було б вшанувати її пам'ять.

Команда італійських інженерів знайшла несподіване вирішення цієї проблеми. Вони придумали спеціальний додаток, який можна назвати електронним кладовищем. Це своєрідна соціальна мережа для померлих. Докладно про цей додаток пише «The Motherboard».

Поки що на реалізацію проекту немає необхідних коштів. Розробники закликають людей підтримати проект під назвою «Rip Cemetry» на краудфандинговому сайті «Indiego go campaign». Зібравши кошти, вони створять додаток, який можна буде завантажувати як на комп'ютери, так і на планшети або телефони. Щоправда, допоки на проект зібрано лише два відсотки від необхідного фінансування.

Як же виглядатиме таке віртуальне кладовище…

За допомогою програми люди, в тому числі і в Росії, зможуть робити віртуальні кладовища померлих близьких і навіть домашніх вихованців, прикрашаючи їх картинками і відеоматеріалами. Щоб відвідувати таке кладовище їм не потрібно буде нікуди їхати: за допомогою мобільного телефону вони зможуть прикрашати квітами або залишати пам'ятні слова померлим близьким.

Можна буде створити як окрему могилу, так і «сімейне поховання», на сторінці якого можна буде «оплакувати» померлих родичів.

Творець незвичайного кладовища Якопо Віталі розповідає, що ця ідея прийшла до нього, коли він сам переживав трагічну втрату близької людини - свого улюбленого двоюрідного брата, котрий помер ще зовсім молодим. Сім'я брата піддала кремації покійного, і у Віталі не було можливості відвідувати дорогу людину. Тоді він і подумав про розробку віртуального місця, де можна було б «відвідувати» померлих близьких.

Віртуальне місце поховання можна буде зробити одночасно особистим і громадським простором. Всі, хто підписався на оновлення сторінки покійного, будуть отримувати оповіщення, коли хтось покладе на його «могилу» віртуальні квіти або залишить спогад про нього. Таким чином, пам'ять про людину житиме, навіть якщо рідні йому люди знаходяться далеко один від одного.

У той же час, творці сторінки (швидше за все, родичі покійного) можуть самі регулювати ступінь відкритості сторінки, обмежуючи кількість можливих відвідувачів або навіть вибираючи, хто має право заходити на таку сторінку. Завдяки цій опції, на відміну від сторінок пам'яті у Фейсбуці, в соціальній мережі для покійних буде менше зайвої інформації, і сторінки можна буде використовувати тільки для особистих постів і висловлювання особистих переживань.

Крім того, Віталі вважає, що в майбутньому люди зможуть ще за життя вирішувати, чи хочуть вони опинитися на віртуальній могилі.

Ідея насправді виглядає досить суперечливо. Відео ролик до проекту показує, що люди заходять на сторінку покійних по кілька разів на день, як до звичайної соціальної мережі. Це може стати справжньою проблемою, адже людям складно буде розлучитися зі спогадами про покійного і розпочати жити заново.

Крім того, подібний додаток багатьом може здатися просто неетичним.

Однак, можливо, в майбутньому віртуальні кладовища стануть чи не єдиним способом відвідувати місце спочинку померлого, хоча насправді й віртуально. Вся справа в нестачі місць на існуючих кладовищах і неможливості їхнього розширення через урбанізацію. З цією проблемою зіштовхнулися у багатьох країнах світу.

Та й оформлення могили і самі похорони стають дуже дорогим подіями. У багатьох просто немає на них грошей.

Крім того, його також можуть використовувати люди, які переїхали з рідних місць до іншої країни або міста і не мають можливості часто відвідувати могили своїх близьких.