Маршрут Європейськими кладовищами (European Cemeteries Route) був прокладений за ініціативи Асоціації відомих кладовищ Європи (ASCE), створеної задля збереження особливої історичної та художньої цінності кладовищ у Старому Світі. Маршрут цвинтарями Європи зараз включає 49 кладовищ у 37-ми містах 16-ти європейських країн. Разом з тим, враховуючи, що й інші члени Асоціації відомих кладовищ Європи мають намір приєднатися до маршруту, це число постійно зростатиме. Ці кладовища є справжньою мозаїкою різних традицій і похоронного мистецтва, що активно розвивалося протягом останніх двох століть.

Розвитком Європейського маршруту опікується компанія DMC Destination Management, широко відома в просуванні та управлінні тематичними маршрутами. Розроблений трьохрічний план дій на період з 2010-го по 2012-й.

Кладовища - частина нашої матеріальної  спадщини з унікальною надгробної пластикою скульптури, мистецтвом портрета, архітектури, ландшафтного дизайну. Це та частина невловимої спадщини, наша антропологічна реальність, що дає основу ритуалам і традиціям, пов'язаним зі смертю.

Маршрут позиціонує кладовища як місця людського буття, тому що вони безпосередньо пов'язані з історією та культурою спільноти, якій вони належать, і з якими нас багато що пов'язує. Кладовища - це унікальні місця, що зберігають історичні спогади, пам'ятають сторінки місцевої історії, про які суспільство не повинно забувати, а наш обов'язок зберегти їх і передати прийдешнім поколінням. У травні 2010-го року Європейському маршруту кладовищ було офіційно надано сертифікат «Культурний маршрут Ради Європи». За словами Марії Луїзи Ізагірр, президента Асоціації відомих кладовищ Європи, визнання маршруту Радою Європи допоможе популяризувати європейські кладовища як справжні осередки культури, зробити їх більш відвідуваними.

Європейський Культурний Маршрут - назва, присвоєна Радою Європи туристичним маршрутам, що визнані історично і культурно важливими для Європи. Європейський Інститут культурних маршрутів був створений з метою координації та розвитку туризму знаковими місцями. Програма культурних маршрутів вперше була схвалена Радою Європи у 1987-му році. Її мета - привернути увагу мандрівників до спадщини різних країн і культур Європи як спільного надбання людства. Програма відповідає основним принципам Ради Європи: дотримання прав людини, збереження різноманітності та культурної самобутності, сприяння діалогу культур, обмін та взаємне збагачення крізь кордони і століття.

Статус “Європейський культурний маршрут” Ради Європи присвоюється починанням, що поєднують у собі культурні та соціальні цінності, які пропагує Рада Європи. Ось деякі маршрути, які входять до програми культурних: Маршрут Моцарта, Шлях Святого Джеймса, Маршрут Вікінгів, Фінікійський маршрут, Маршрут Оливкового Дерева. Всього в Раді Європи близько 30 всесвітніх маршрутів. Наш північний сусіда - Росія – вже стала частиною всесвітнього маршруту. За рішенням Ради статус члена Європейського маршруту кладовищ було присвоєно «Парку пам'яті» Новосибірського крематорію і Музею світової похоронної культури як кладовища, де гармонійно поєднуються культурні традиції минулого з сучасними траурними традиціями та ритуалами.

У Росії, де поєднуються багатовікові традиції і безліч національних культур, є чимало кладовищ, які могли б стати справжньою прикрасою світового маршруту. Особливо дивує неприєднанням до європейських ініціатив російська столиця Москва зі своїми меморіальними Нододєвічим та Ваганьківським, що мають багаторічний екскурсійний досвід.