З початку року Харківське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України виявило понад 20 порушень на ринку ритуальних послуг.

Деякі комунальні підприємства області встановлюють необґрунтовані тарифи і не затверджують їх в органах місцевої влади, розповідає начальник територіального відділення АМКУ Анатолій Косолапов.

Так, комунальний заклад Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи до вартісті деяких послуг, наприклад, косметичних, утримання тіл в індивідуальній холодильній камері та трупосховищі, заклало рентабельність в розмірі 20 відсотків. За словами Анатолія Косолапова, так як це бюджетна установа, то підприємство зобов'язане встановлювати розцінки на послугу на рівні її собівартості, без включення до неї рентабельності.

Крім того, вартість утримання тіл померлих у холодильній камері або трупосховищі з другого дня була завищена на 100 відсотків! Справа в тому, що ціна послуги була встановлена з розрахунку за одну добу. Але при цьому до ціни кожної наступної доби була включена вартість одноразових дій, наприклад, прийом і видача тіла, обмивання, одягання та оформлення усіх необхідних документів.

«Якщо сім'я не могла з об’єктивних забрати тіло на другий день, то ця ж ставка поширювалася і на наступні дні. Тобто чим більше зберігалося тіло померлого, тим більше зростала й ціна на послуги, які надавалися лише один раз», - пояснює Анатолій Косолапов.

За його словами, територіальне відділення відстежило вартість послуг з утримання тіл померлих у інших містах України. Виявилося, що в Дніпропетровську вони в два-три рази нижчі, аніж у Харкові.

Наразі триває збір доказів у справі. Територіальне відділення може оштрафувати установу на суму від 17 до 68-ми тисяч гривень, а також видати припис із вимогою усунути порушення. У разі відмови справою займеться безпосередньо Антимонопольний комітет України. Тоді штраф може бути збільшений: 10 відсотків від валового річного доходу установи, пише Городской дозор.