Завдяки досконалості форми, багатству фарб і пахощів квіти заслужили на шанобливе ставлення наших далеких предків.

У добу язичництва рослини були як самостійним об'єктом поклоніння, так і невід'ємною частиною святкової та обрядової атрибутики. Рослини обожнювалися, неминуче залучаючись до структури уявлень про долю, життя й смерть. Тому не дивно, що квіти стали неодмінними супутниками обрядів, присвячених покійним. Серед стародавніх римлян, наприклад, був поширений звичай - у травні, на порозі весни й літа, на знак пам'яті прикрашати себе і гробниці предків трояндами.

Із розвитком християнства квіти набули нового значення як зразок досконалості божественного творіння. Живими рослинами прикрашають храми, прибираючи квітами вівтар, шановані храмові ікони. Квіти й зелень покликані висловити духовний сенс відзначуваних Церквою подій минулого. Наприклад, на Різдво Христове храм прикрашали пахучими ялиновими гілками - вічнозелена ялина символізувала древо життя і народження Спасителя.

Сплетіння зелені й квітів у вигляді вінків також сходить до стародавніх часів. У греків і римлян символ кола означав безсмертя, був знаменням переселення душі на небеса і союзом смертю спочилих із живими. У слов'ян вінок мав також значення любові й шлюбу. У багатьох культурах вінок - неодмінний атрибут визнання обраності. Християнська культура надала даному значенню відтінок духовної піднесеності: сяйво у вигляді вінця - німб - став символом обраності Богом.

Православна традиція проводжати і поминати покійних квітами і ритуальними вінками, ймовірно, бере свій початок у ранньому християнстві і пов'язана, судячи з усього, зі святкуванням Тижня Святих Отців (Семик, батьківська субота, Трійця - свята цього тижня), в якому тісно переплелися народні та церковні обряди. Квіти і особливо вінки висловлювали надію на воскресіння і вічне життя, а також були покликані вшанувати християнські чесноти померлого.

Основою вінка в минулих сторіччях найчастіше використовували ялівець, а пізніше - ялина. Вічнозелені рослини символізували перехід у вічне життя, а їхній смолистий запашний аромат підкреслював урочистість події.

У сучасному світі більш актуальні траурні ритуальні вінки зі штучної хвої. Вони довше зберігають свій вигляд в умовах негоди, прикрашаючи місце поховання. Велика різноманітність форм, розмірів, варіантів прикрас у поєднанні з глибоким змістом, закладеним у цьому предметі, роблять ритуальний вінок найліпшим способом висловити свою печаль і віддати останню данину поваги спочилому.