Вчені з Ексетерського університету показали, що час, який людина проводить сидячи, не корелює з різного роду ризиками для здоров'я, включаючи й передчасну смерть. Стаття дослідників з'явилася в журналі «International Journal of Epidemiology», а її короткий виклад оприлюднено у прес-релізі університету.

Існує безліч досліджень, що пов'язують тривале сидіння на одному місці з різного роду ускладненнями для здоров'я. Наприклад, у 2010-му році для людей, котрі страждають від ожиріння, було показано, що сидячий спосіб життя веде до ранньої смерті. Внаслідок цього деякі фізіологи припустили, що сам по собі процес тривалого сидіння на одному місці може бути шкідливий для людського організму.

У новій роботі взяли участь 3 720 чоловіків та 1412 жінок. У 1997-1999 роках вчені зібрали дані про звички цих людей, зокрема, як довго вони сидять і де. Всього типи сидіння були розбиті на п'ять категорій: на роботі, вдома з телевізором, будинки без телевізора, просто відпочинок і сума часу на роботі і під час відпочинку. У 2015 році, через 16 років, вчені проаналізували довготривалі наслідки для здоров'я.

Всього за цей час було зареєстровано 455 смертей учасників цього дослідження. Як виявилося, жоден з п'яти показників не вплинув на ризик передчасної смерті. До цієї роботи дослідники намагалися встановити, що ті або інші режими сидіння (наприклад, час, проведений сидячи на роботі) не впливають на смертність.

Вчені додають, що більший вплив на ризик вчиняє загальна фізична активність. Варто відзначити, що в роботі розглядався тільки ризик смерті, але не ризик розвитку будь-яких захворювань, викликаних сидячим способом життя.