Реформа ринку ритуальних послуг в Москві буде відкладена внаслідок того, що Федеральна Антимонопольна служба  відмовилася підтримати законопроект про введення спеціальної річної ліцензії для столичних похоронних бюро. Про це повідомило видання "КоммерсантЪ". Антимонопольники вважають, що запровадження ліцензії призведе до зростання вартості ритуальних послуг для населення.

Згідно розглянутого у віце-прем'єра Росії Ігоря Шувалова пілотного проекту, вартість ліцензій на всі послуги на рік повинна становити 300 тисяч рублів, а на кожну окремо - 40 тисяч рублів. Проект було запропоновано реалізовувати протягом п'яти років.

ФАС у свою чергу пропонує власний варіант реформи галузі. Там вважають за доцільне об'єднати похоронні бюро в саморегульовані організації, заборонити повторне використання земель для поховання і дозволити створення приватних кладовищ на орендованій на 49 років у держави землі. Крім того, антимонопольне відомство вважає, що потрібно доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення статтею про продаж інформації про смерть громадян. Необхідність цього мотивується тим, що у зв'язку з відміною ліцензування похоронної діяльності на ринку з'явилося безліч приватних агентів, котрі купують інформацію про смерть у дільничних. Агенти, представляючись співробітниками міської соціальної служби, нав'язують родичам послуги з поховання в три рази дорожче від ринкових цін.

Сьогодні річний обсяг ринку ритуальних послуг у Москві становить 10 мільярдів рублів. Чверть займає ГУП «Ритуал», а на тіньовий сектор припадає від 40 до 60 відсотків. Всього ж у місті працює близько 2 тисяч тіньових агентів!