Маршрут огляду взяв свій початок із одного з найстаріших цвинтарів Києва — Байкового у Голосіївському районі, відкритого у далекому 1834-му.

Це був перший київський некрополь, де ховали представників усіх конфесій та віросповідань, а тому був поділений на секції: лютеранську, юдейську, православну і католицьку. Нині це місце спочинку видатних діячів нашої держави, її культури, науки і спорту.

Автомобіль прямує Байковою вулицею вгору до столичного крематорію. Тут щодня проводжають в останню путь від 30-ти до 60-ти померлих. Відбулося відверте спілкування з розпорядниками крематорію як з приводу заробітної плати, ремонту і реконструкції, що справді тут уже давно на часі. Прощальна церемонія зазвичай триває 30-45 хвилин.

Після огляду двох малих зал прощання, нових колумбарних ділянок і стін, зупинка біля Великих зал.

У другій — знайомство з новими послугами, що їх надає один із учасників ринку ритуальних послуг столиці — Приватна фірма «Петро Великий».

Сучасна звукова апаратура, великий телевізор і потужний проектор створюють теплу і незабутню атмосферу прощання рідних з членом своєї родини.

Прощальна музика Джона Тауера Уїльямса із всесвітньовідомої картини «Список Шиндлера» тим часом змінюється потужним симфонічним наступом Еніо Морріконе...

Сім’я померлого може замовити і живе виконання скрипаля або саксофоніста як під сучасні мінусові фонограми, так і під записи кращих оркестрів світу.

Час диктує нове: замість похоронного маршу Фредеріка Шопена, від якого стає моторошно не лише рідним, але й усім присутнім на церемонії прощання, тепер звучать музичні твори кращих композиторів світу.

Створюється тепла незабутня атмосфера прощання, спонукаючи людей не до плачу, а в першу чергу до спогадів про померлого, кращі часи, що пройшли поруч із ним, неповторні риси його характеру, кращі людські якості, незабутні епізоди з минулого тощо.

В цей же час на екрані філософські фото і відео пейзажі, світлини і кадри кіно чи відео хроніки із життя небіжчика, його життєвого і творчого шляху…

Огляд продовжується на нових ділянках Байкового. Спочатку це нові закладені ділянки для колумбаріїв, а потім — щойно відкриті місця поховань видатних діячів української державності і культури, мистецтва і спорту, науки і медицини…

Важко було відірвати погляд від намогильної споруди роботи київських скульпторів у білому мармурі на одній із нових ділянок Байкового цвинтаря...

Поруч — демонстраційний майданчик урочистої церемонії прощання з сучасним шатром та комплектом звукової апаратури з мікрофонами на стійках, цифровими ревербераторами, що створюють залове звучання навіть на відкритій місцині та музичними серверами з банком кращих прощальних мелодій.

Композитори —  як сучасні, так і класичні — з сольними трубою, органом, саксофоном чи ксилофоном, скрипкою або віолончеллю, вірменським дудуком тощо.

Є мелодії для християн, мусульман та іудеїв у виконанні кращих музикантів під супровід визначних оркестрів.

До прощального шатра також, як і до великої зали крематорію, запрошуються музиканти задля виконання на живо прощальних мелодій. Адже вогонь скорботи — в серці навіки.

Надто важливе поєднання під час церемонії прощання інтонації мовної організатора ритуалу і музичної. Цьому під час планування урочистої церемонії прощання фахівцями ритуалу Приватної фірми «Петро Великий» надається неабияке значення. Важливо все: вік померлого, освіченість і творчий шлях, сімейний стан, уподобання і смаки як самого небіжчика, так і членів його родини, коло знайомих і друзів. Всього одразу не перелічити.

Прощальні шатри ритуалу компанії «Петро Великий» вбрані у дорогі тканини і оздоблені золоченими бахромою з китицями, постаментом та урнами для прощальної жмені землі за давньою християнською традицією обабіч килимів…

Користуючись нагодою, Приватна фірма «Петро Великий» продемонструвала свій новий VIP-катафалк на базі Mercedes-Benz E-class, допрацьований в одному із кращих автомобільних дизайн-ательє Європи на території Нідерландів. Автомобіль отримав не лише дорогий салон і ліфт, але й безшумну надм’яку повітряну подушку підвіски і колір «чорний діамант».

Маршрут продовжив свою ходу. На вулиці Байковій всі мали змогу познайомитися з похоронним домом «Пам’ять» підприємця Фелікса Чеховича.

Наступна зупинка у магазині ритуальних товарів і послуг на вулиці Щорса. Це територія Головного клінічного шпиталю Міністерства оборони України.

Незважаючи на вельми невеликий розмір орендованого ПФ «Петро Великий» приміщення, об’єм пропонованого товару похоронного спрямування тут широкий, окрім того всі послуги компанії проілюстровані на стенді та в демонстраційних альбомах.

Робота тут надто відповідальна. Адже окрім проводжання в останню путь ветеранів 2-ї світової війни, воїнів-афганців та учасників інших військових конфліктів часів радянської доби, тепер нерідко доводиться організовувати прощання з нашими героями сучасності — захисниками Незалежності України на Донбасі від військової агресії путінської Росії.

Усім героям віддають належну шану, організовується музичний супровід оркестру, на допомогу в підготовці такого прощання прийде досвід досвідченого фахівця, котрий порадить, допоможе, підкаже у цю важку хвилину…

Наступна зупинка – на території Київської міської клінічної лікарні № 1, що на Харківському шосе, 121. Тут територія магазину з надання ритуальних послуг компанії «Петро Великий» взагалі мізерна, дещо більша за 10 квадратних метри. Проте це не заважає й тут пропонувати широкий спектр товарів і ритуальних послуг.

Що ж до Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, то тут разом з магазином ПФ «Петро Великий», що надає повний спектр ритуальних послуг

…працює і магазин ритуальних товарів і послуг Спілки воїнів Афганістану.

Далі маршрут проліг через Київську міську клінічну лікарню № 3, що на вулиці Петра Запорожця. Це один із найкрупніших медичних закладів в Україні загалом, і на лівому березі міста Києва зокрема.

В одному приміщенні поєднуються патологоанатомічне відділення Київської міської клінічної лікарні №3, судмедекспертиза лівого берега та судмедекспертиза Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги.

Такого «досвіду» поєднання в Україні вочевидь більше не знайти.

На території працюють такі учасники ритуальної галузі: в МАФі – Похоронний дім «Скорбота»,

до приміщення патанатомії  прилягає МАФ ритуальних послуг Спілки воїнів Афганістану.

Тут же територіально розташувався Похоронний дім СПД Малиновський В. Є. «Пам’ять». Їх у столиці два: один на Петра Запорожця, інший —  на вулиці Стеценка.

Обидва ці Похоронні доми не лише надають ритуальні послуги і продають товари похоронного призначення, але займаються також і зберіганням та підготовкою тіл померлих.

Було відвідано центр судово-медичної експертизи правого берега столиці, що через дорогу від Лук’янівського цвинтаря на вулиці Дорогожицькій, 9.

Не випадково оглядовий маршрут не обійшов своєю увагою Державний історико-меморіальний Лук'янівський заповідник — колишнє Лук’янівське цивільне кладовище міста Києва і один із найстаріших цвинтарів столиці, розташований біля Бабиного Яру на вулиці Дорогожицькій.

Адже на території заповідника знаходиться багато майстерно виконаних надгробків і скульптур виконаних відомими митцями України і зарубіжжя.

Більше двох тисяч могил і надгробків що заходяться на території  Лук'янівського заповідника включені до зводу пам'яток Києва, а 277 могил і надгробків мають статус пам'яток історії, мистецтва та архітектури України і охороняються державою.

А першим об’єктом огляду ритуальної сфери на Дорогожицькій/Оранжерейній з надання ритуальних послуг став МАФ власне самого Державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника, що знайшов своє місце під західною його стіною бетонної огорожі.

Поруч із ним ритуальний МАФ СПД Малиновський В. Є. — «Пам’ять».

А навпроти — у дворі Головного бюро судово-медичної експертизи розташувався магазин ритуальних послуг ПФ «Петро Великий».

Це один із найбільших салонів компанії з величезним вибором товарів ритуального призначення, де відвідувачів не випадково зустрінуть одразу декілька фахівців. Через судово-медичну експертизу проходить значна кількість поховань, тому тут нерідко буває багато людей одночасно. Кожного потрібно зустріти, підтримати, допомогти з організацією похорону, надати кваліфіковану консультацію, визначитися із планом похорону і прощальної церемонії, а головне — допомогти підібрати весь спектр товару ритуальної атрибутики.

Буквально в тридцяти кроках  – ще один учасник ринку ритуальної сфери столиці. Це магазин ритуальних товарів і послуг Спілки воїнів Афганістану.

Наступним об’єктом огляду став салон ритуальних послуг Приватної фірми «Петро Великий» на вулиці Котельникова у самому серці історичної місцини стародавнього Києва Святошин, названого на честь чернігівського князя Святослава, котрий у чернецтві отримав ім'я Микола Святоша, і володів цими землями разом із територіями сусідніх Борщагівок.

Символічно, що новий салон відчинив свої двері відвідувачам саме на свято Стрітення Господнього, тобто в день, коли православні поминають, як Марія принесла до Єрусалимського Храму Ісуса Христа саме на 40-й день після Його народження. А число це – 40 – у християнській похоронній культурі  важко переоцінити.

Салон ПФ «Петро Великий» — новий стандарт європейського обслуговування.

Замовник має змогу побачити як товар, так і комплексні ритуальні послуги на екрані монітора, в альбомах і навіть на великому екрані потужного проектора.

Тут є кімната відпочинку, родичам померлого запропонують чай чи каву, взимку — тепло і затишок, а під час літньої спеки – прохолоду кондиціонера.

Коли закінчується термін земного життя, відведеного Богом, людина стає на поріг вічності. Смерть дорогої людини — це завжди велика трагедія, велике горе для тих, хто її любив і втратив…

Як прожила людина, які діла залишилися після неї, якою є сім’я, створена нею – усі ці питання фахівці салону обговорюють з рідними померлого, прагнуть створити спільно незабутню атмосферу прощання, всіляко допомогти з організацією похорону, надати увесь спектр ритуальних послуг. Кожен має бути почутий…

Державна служба статистики (Держстат) засвідчує, що кількість суб’єктів господарювання за видом економічної діяльності «Організація поховань і надання суміжних послуг» в столиці України місті Києві на 2014-й рік – 114. Із них фізичних осіб-підприємців – 103.

Огляд ритуальної галузі міста Києва засвідчив, що ознайомитися з роботою «у вільному доступі» можна лише шістьох його учасників.  Більшість же – і це понад сотня учасників ринку з надання ритуальних послуг  – працюють у віртуальному просторі: інтернет, телефон, придбання злитої конфіденційної інформації у медиків і правоохоронців тощо. Кому ця невидима «армія» ритуальщиків сплачує податки, і чи сплачує взагалі»? Наразі питання це повисає у повітрі.