Чернігівським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України розглянуто п’ять справ та надано сім обов’язкових для розгляду рекомендацій за наслідками дослідження ринку ритуальних послуг.

Територіальним відділенням проведено дослідження ринку ритуальних послуг, за результатами якого розглянуто справи проти п’яти органів місцевого самоврядування та надано обов’язкові для розгляду рекомендації чотирьом суб’єктам господарювання щодо припинення дій, що містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Так, Новгород-Сіверська, Семенівська міські, а також Куликівська, Ріпкинська, Срібнянська селищні ради не створили ритуальної служби та не надали жодному суб’єкту господарювання статусу ритуальної служби, як це передбачено вимогами Закону України «Про поховання та похоронну справу», що призвело до порушення вимог Закону України «Про захист економічної конкуренції» через антиконкурентні дії органів місцевого самоврядування, що можуть призвести до недопущення конкуренції на ринку ритуальних послуг.

За результатами розгляду справ органам місцевого самоврядування наказано припинити порушення.

Окрім того, були надані рекомендації ТОВ «Новгород-Сіверська ЖЕК», ТОВ «Ріпкинський райкомунгосп», КП «Борзна-Комунальник» (м. Борзна) та КП «Міськдобробут» (м. Бобровиця), що встановили економічно необгрунтовані ціни на ритуальні послуги з ознаками порушення конкурентного законодавства зі встановленням таких цін реалізації товару, які неможливо було б встановити за умов існування прозорої конкуренції на ринку.

Суб’єктам господарювання рекомендовано привести вартість на ритуальні послуги до норм чинного законодавства. Про це повідомила прес-служба обласного відділення Антимонопольного комітету України, пише siver.com.ua.