Едіт Піаф, Оскар Уайльд, Жорж Бізе, Марсель Пруст, Оноре де Бальзак, Каміль Пісарро, Жан-Батіст Мольєр, Ежен Делакруа, Сара Бернар, Айседора Дункан, Симона Синьйорі, Фредерік Шопен, Ів Монтан, рок-мен Джим Моррісон (його надгробок має власну охорону для захисту від армії шанувальників) - це лише невеликий список тих, хто упокоївся тут серед потопаючих у сплетінні зелені тихих алей і доріжок.

Кладовище, назване на честь Франсуа де ля Шеза, сповідника короля Людовика XIV, було засноване за межею міста Наполеоном I у 1804 році, після того як переповнений «Цвинтар невинних» на околиці продуктового ринку в Les Halles почало нести небезпеку для здоров'я міщан. Ця ж причина послужила приводом до створення знаменитих паризьких Катакомб, що в південній частині міста.

На час відкриття кладовище знаходилося на значній відстані від міста і з цієї причини користувалося досить малою популярністю. Усвідомивши це, адміністрація міста придумала спритний хід, з великою помпою організувавши в 1804 році перенесення на кладовище останків Лафонтена і Мольєра. А в 1817 році не менш помпезно було організовано перепоховання останків П'єра Абелара та Елоїзи. За традицією, закохані залишають написи на склепі в пам'ять цієї пари або ж в надії знайти справжнє кохання.

Стратегія досягла бажаного результату: люди почали вимагати, щоб їх поховали в оточенні знаменитостей. Згідно із записами, протягом кількох років число похованих на кладовищі Пер-Лашез збільшилася з декількох десятків до понад тридцяти тисяч осіб, а до сьогодні вже перевищено число в триста тисяч.

Вхід вільний, але все ж краще заздалегідь запастися картою, так як у сплетінні доріжок і алей заблукати досить легко і деякі місця, що цікавлять вас особливо, знайти відразу буде вельми непросто. З безкоштовною картою можна ознайомитися ще на вході, пише Just Paris.

Однойменна з цвинтарем Пер-Лашез станція метро знаходиться на відстані в 500 метрів від бічного входу, у той час як станція Philippe Auguste розташована безпосередньо біля центрального входу.

А для когось може виявитися більш зручною станція Gambetta, від якої можна потрапити на кладовище поруч із розташуванням могили Оскара Уайльда і звідти вже неквапливо прогулятися вниз великою територією Пер-Лашез.