Нарада розпочалася із гострої дискусії з приводу винесення питання на загальнодержавний рівень, але згодом перейшла в мирне русло зі стриманими емоціями. Заступник міського голови Володимир Медведчук висловив свою незгоду з приводу винесення на обговорення проблемних питань без задокументованого фактажу. Тому всі, хто зібралися у конференц-залі, пристали на його умову, пообіцявши до наступної зустрічі, що запланована вже на 20 грудня, надати факти з прізвищами, адресами, телефонами тощо.

Основними проблеми в регіоні лишаються розголошення конфіденційної інформації службами швидкого реагування «102» і «103», а також складна ситуація з неправильним тлумаченням Статті 238-ї нового Карного кодексу з приводу судмедекспертизи. Незважаючи на запевнення МОЗу про розсилку інструкцій з цього питання, усіх померлих у Дніпропетровську доправляють на експертизу. Тому, крім морального аспекту цієї проблеми і додаткового часу на процес поховання маємо ще й цілком матеріальну: рідні небіжчиків мають за все викладати кругленьку суму.

У колі розглянутих питань була й паперова тяганина. Родичам померлих по декілька разів доводиться приїжджати на кладовище. Окремо за свідоцтвом і «корінцем» про оплату, окремо з приводу копання ями тощо. Підприємці наголошували на тому, що ці питання мають вирішуватися комплексно: перший візит родичів померлих має ставати одразу останнім з вирішенням усіх питань.

«Питанням номер один, розповідає місцевий підприємець Андрій Хотяшов, для нас залишається судмедекспертиза. Ми не можемо допустити необґрунтованого складування тіл. А потім візьмемося й за свої проблеми. Я через монополізм «Реквієму» змушений закрити свій магазин, звільнити всіх людей, у тому числі і всіх рідних. Адже у мене це був передусім сімейний бізнес. Але перший крок зроблено, тому живемо надією на краще».

Маємо надію й ми, крига у Дніпропетровську таки скрегла. З нетерпінням будемо очікувати 20 грудня, триматимемо в курсі розвитку подій усіх на сторінках наших матеріалів. А в разі гальмування позитивних процесів, будемо втручатися і знову вже вкотре шукати захисту  у владних структурах нашої держави в столиці.