Впродовж 2011-2012-го років Міжнародна громадська організація «Міжнародна асоціація професіоналів похоронної справи» отримала чимало звернень від підприємців як столиці, так і різних регіонів нашої держави з приводу катастрофічної ситуації в таких екстрених службах швидкого реагування, як «102» і «103», пов’язаної з безперервним та безкарним поширенням їхніми службовими (посадовими) особами інформації про померлих осіб, конфіденційність якої гарантується державою у відповідності до положень статті 7 Закону України «Про поховання та похоронну справу».

Ця катастрофічність вибудувалася через небажання органів державної влади - передусім Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства охорони здоров’я України - унеможливити зловживання діючими положеннями низки законодавчих і підзаконних актів, що ставить під сумнів легітимність низки правових інститутів, як державної влади, так і тих, що формують порядок реалізації і контролю за загальноприйнятими людськими правами і цінностями, такими як людська честь, гідність тощо.

Потрібно було вживати негайних заходів. Проблема швидкоплинно із площини недобросовісної конкуренції перейшла у царину нищення ритуальної галузі підприємництва як такої. Тривожні сигнали продовжували надходити з Кривого Рога, Дніпропетровська, Миколаєва, Одеси, від столичних підприємців та інших регіонів. На подолання цієї ганебної ситуації у ритуальній галузі МАППС 9 жовтня 2012 року провела невідкладне засідання, ухваливши резолюцію.

РЕЗОЛЮЦІЯ

до Рішення №01/2012 Засідання Правління міжнародної громадської організації «Міжнародна асоціація професіоналів похоронної справи», ініційоване її Президентом з приводу нагальної необхідності в терміновому скликанні представників з регіонів, викликане гострою необхідністю у врегулюванні низки проблемних питань, що постають у формі протизаконних дій посадових і службових осіб органів місцевого самоврядування, МВС, МОЗ, в тому числі підпорядкованих їм служб «102» і «103»

м. Київ                                                                                    9 жовтня 2012 року

1. Звернутися від Асоціації до Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України щодо невідкладного та термінового проведення галузевої наради за участі Асоціації, представників Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Антимонопольного комітету України, керівників органів місцевого самоврядування та їхніх виконавчих комітетів міст Кривого Рогу, Дніпропетровська і Дніпропетровської області, Одеси, Миколаєва, Нової Каховки та громадських організацій, з метою припинення протиправства з боку певних відомств та органів місцевого самоврядування, що незаконно перешкоджають господарській діяльності приватних суб’єктів та розробці і прийняттю проекту Змін до Необхідного мінімального переліку вимог щодо порядку організації поховання і ритуального обслуговування населення, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 №193, – основною метою якого являється врегулювання низки важливих та невирішених на сьогоднішні питань щодо порядку організації поховання померлих.

2. Підготувати та подати, із порушених питань в пункті 1 даної Резолюції, звернення від Асоціації на адресу Президента України з проханням втрутитися в дану ситуацію, як гаранта положень Основного Закону, з метою недопущення проведення всеукраїнських страйків, які матимуть місце у разі повної бездіяльності влади та не бажанням припинити вакханалію і корумпованість влади на місцях та центральних органів виконавчої влади таких, як МВС і МОЗ.

І вже 20 листопада відбулася низка важливих нарад за участю керівництва Міжнародної асоціації професіоналів похоронної служби України – президента, віце-президента і регіональних представників ритуальної галузі нашої держави, зокрема, Одеси, Миколаєва, Кривого Рогу, Дніпропетровська та інших міст.

Розпочався день із круглого столу у Громадській Раді Держкомпідприємництва України. У її роботі взяли участь голова Ради і голова Спілки кризових менеджерів Павло Михайліді, виконуючий обов’язки президента і генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України В’ячеслав Биковець. Продовжилася робота нарадою у Раді підприємців при Кабінеті Міністрів України. Вислухати нагальні й кричущі проблеми галузі прийшли заступник Голови Ради Віктор Жмінько та експерт Ради і відомий політолог Тарас Клименко. А завершилася робота в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, де головував перший заступник міністра Олександр Аліпов. Крім того, взяв участь і директор Департаменту благоустрою, комунального обслуговування та міського електротранспорту Олександр Ігнатенко.

Звіт про роботу цих нарад і круглих столів читайте на нашому сайті у розділі «Співпраця з МАППС» в матеріалі «На захист ритуальної галузі».

Після звернення президента Міжнародної асоціації професіоналів похоронної справи перший заступник міністра Мінрегіону Олександр Аліпов погодився стати ініціатором та головуючим невідкладної наради за участю заступників губернаторів, заступників мерів, начальників міських відділів охорони здоров’я  проблемних регіонів нашої держави, а також керівників Міністрств внутрішніх справ та охорони здоров’я.

І ось 27 листопада 2012 року в приміщенні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відбулася робоча нарада з представниками Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства внутрішніх справ України, Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, Антимонопольного комітету, Держпідприємництва, Дніпропетровської, Миколаївської та Одеської облдержадміністрацій, Київської міськдержадміністрації, Міжнародної асоціації професіоналів похоронної справи з обговорення проблем, пов'язаних із діяльністю суб'єктів господарювання, що надають ритуальні послуги, а також виробленню дієвих шляхів їх розв'язання.

Повний звіт про роботу наради читайте на нашому сайті у розділі «Події. Новини – Архів 2012» в матеріалі «Нарада в Мінрегіоні з вирішення проблем ритуальної галузі».

Мовою оригіналу тут доцільно процитувати Рішення цієї знакової для підприємців і підприємств ритуальної галузі наради.

ВИРІШИЛИ:

1. Мінрегіону України:

1.1. Поінформувати Кабінет Міністрів України про хід виконання доручення КМУ від 08.02.2012 № 5665/0/1-12 до абзацу другого пункту 7 рішення розширеного засідання Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України за участю Прем’єр-міністра України від 31.01.2012 стосовно обговорення проблем, пов’язаних із діяльністю суб’єктів господарювання, що надають ритуальні послуги та вироблення дієвих шляхів їхнього розв’язання;

1.2. Опрацювати внесення змін до пунктів 19, 20 Необхідного мінімального переліку вимог щодо порядку організації поховання і ритуального обслуговування населення, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 № 193, стосовно порядку транспортування тіл померлих до моргу коштом місцевих бюджетів.

2. Дніпропетровській обласній державній адміністрації разом із виконавчими комітетами Дніпропетровської, Павлоградської та Криворізької міських Рад, а також Миколаївської облдержадміністрації разом із виконавчим комітетом Миколаївської міської ради:

провести узгоджувальну нараду за участю представників місцевих структурних підрозділів органів внутрішніх справ, охорони здоров’я та суб’єктів господарювання у галузі поховання щодо прийняття узгоджених рішень, пов’язаних із діяльністю суб’єктів господарювання, що надають ритуальні послуги, та за результатами проведеної роботи поінформувати Мінрегіон для подальшого інформування Кабінету Міністрів України.

Термін: до 13.12.2012 року

3. Київській міській державній адміністрації:

Провести узгоджувальну нараду за участю представників структурних підрозділів органів внутрішніх справ, охорони здоров’я та суб’єктів господарювання у галузі поховання щодо прийняття узгоджених рішень, пов’язаних із розголошенням конфіденційної інформації про факт настання смерті людини службами «102» та «103», та за результатами проведеної роботи поінформувати Мінрегіон з метою подальшого інформування Кабінету Міністрів України.

Термін: до 13.12.2012 року

Продовження читайте у розділі II.