Як уже повідомлялося, родичам померлих американців крім поховання та кремації пропонують багато інших способів виконання останнього боргу перед покійними. Одна американська компанія протягом року здійснює доставку праху в стратосферу задля його розвіювання із висоти 23 км.

Конкуренція на ринку ритуальних послуг в США завжди була виключно жорсткою. Привернути увагу клієнтів можна тільки за допомогою якої-небудь новинки, але робити це потрібно дуже делікатно – так, щоб не зачепити почуття невтішних родичів покійного.

Тепер, як ми вже розповідали раніше, американці можуть за 8 000 доларів США замовити виготовлення штучного алмазу з праху померлого близької людини, а за 2 600 доларів умільці однією з похоронних компаній створять точне скульптурне зображення голови покійного за його фотографією. Окрім того, «голову» можна використовувати як урну для праху...

А Mesoloft, компанія з надання ритуальних послуг з міста Лексінгтон, що в штат Кентуккі (Lexington, Kentucky), пропонує клієнтам модернізований варіант розвіювання праху.

Багато людей у заповіті просять розвіяти попіл, що залишиться після кремації їхніх тіл, над рідним містом або над водами річки, біля якої пройшло їхнє дитинство.

Співробітники компанії Mesoloft винайшли варіант такого ритуалу, так би мовити, у глобальному масштабі.

Прах покійного в спеціальній урні доставляється за допомогою повітряної кулі у верхні шари атмосфери. Протягом усього польоту на землю передається відеозображення високої якості, яке невтішні родичі можуть спостерігати в режимі реального часу. Відеорепортаж з висоти 23 000 метрів за бажанням родичів покійного можна записати на DVD диск.

На заданій висоті спрацьовує спеціальний механізм:  посудина з прахом покійного відкривається і розвіюється попіл над усією планетою. За таких обставин частинки попелу будуть дуже повільно (протягом декількох місяців) осідати в розрідженій атмосфері, але в кінцевому підсумку все одно досягнуть поверхні Землі.

Така сумна й водночас романтична процедура похорону обійдеться родичам покійного в 2 800 доларів США за умови, що вони привезуть прах до стартових майданчиків повітряних куль в штатах Індіана, Колорадо або ж Нью-Мексико. Виїзд повітроплавців з кулею «додому» (у будь-який населений пункт США) буде коштувати значно дорожче - до 7 500 доларів.