Канадські вчені виявили наявність мозкової активності за межами прямої лінії електроенцефалограми, коли фіксується смерть мозку. Це відкриття, за словами дослідників, котрі опублікували результати своєї роботи в журналі PLoS ONE, доє змогу припустити, що науковий світ стоїть на порозі нового етапу у вивченні функціонування мозку людини і тварин.

За сучасними критеріями, «пряма лінія» ЕЕГ свідчить про відсутність будь-якої мозкової активності і, відповідно, загибелі нервових клітин.

У пацієнта, який через проблеми зі здоров'ям знаходився у вкрай глибокій гіпоксичній комі під дією потужного протиепілептичного препарату, лікарі спостерігали незрозумілу мозкову діяльність на ЕЕГ, у зв'язку з чим вони звернулися до дослідної групи з Монреальського університету.

Вчені вирішили відтворити стан пацієнта на кішках - стандартній тваринній моделі для неврологічних досліджень. Використовуючи анестетик ізофлуран, вони ввели тварин у вкрай глибоку, але оборотну кому. ЕЕГ головного мозку котів перетворилася на пряму лінію, що вказує на припинення активності кори - керуючої частини мозку. При цьому у всіх тварин, що перебували в глибокій комі, вчені спостерігали наявність нервових імпульсів, що генеруються нейронами в гіпокампі - частині мозку, відповідальній за пам'ять і навчання. Ці імпульси, досі невідомі, передавалися потім в кору головного мозку. Дослідники дійшли висновку, що хвилі, які спостерігаються на ЕЕГ, названі Nu-комплексами, були такими ж, як у згадуваного вище пацієнта.

Як вважають дослідники, проведений експеримент вказує на існування терапевтичного потенціалу коматозного стану такого роду. Автори впевнені, що медикаментозне введення пацієнтів, які перебувають у важкому стані, у вкрай глибоку кому зможе надати нейропротективный ефект, захистивши нейрони головного мозку від ураження завдяки збереженню їх мінімальної активності.

«Ще одним наслідком цього відкриття є те, що тепер у нас є докази того, що мозок здатний пережити вкрай глибоку кому при збереженні цілісності нервових структур, - цитує ScienceDaily слова провідного автора дослідження, Деніела Крюгера (Daniel Kroeger). - Крім того, можливість вивчення процесів, що відбуваються в гіпокампі, при стані коми сприятиме їхньому більш глибокому розумінню».