У 2012 році в світі загинули 6,6 мільйонів дітей у віці до п'яти років, стверджується в новій доповіді, підготовленій експертами Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньої організації охорони здоров'я, Світового банку та відділенням народонаселення всесвітньої організації. Разом з тим, вони відзначають значний прогрес порівняно з 1990 роком, коли цей показник становив 12 мільйонів.

Таким чином, міжнародне співтовариство наблизилося до досягнення Мети розвитку тисячоліття, поставленої на саміті у Нью-Йорку в 2000 році. Тоді країни-члени ООН, зокрема, зобов'язалися до 2015 року скоротити рівень дитячої смертності на дві третини порівняно з 1990 роком.

"Це позитивна тенденція. Врятовані мільйони життів. Але ми можемо зробити більше", - заявив виконавчий директор ЮНІСЕФ Ентоні Лейк. За даними ООН, найбільш поширеними причинами дитячої смертності є пневмонія, діарея і малярія, а також недоношеність і асфіксія плоду. Як підкреслюють експерти всесвітньої організації, у більшості цих випадків загибелі дитини можна уникнути - потрібен лише нормальний догляд і доступність медичних препаратів, зокрема, антибіотиків.

За даними експертів ООН, більше половини випадків дитячої смертності реєструються в п'яти країнах - Китаї, Демократичній Республіці Конго, Пакистані, Індії та Нігерії. Причому на частку останніх двох припадає близько 35 % загиблих у світі дітей молодших п'яти років.

По регіонах "лідирує" Чорна Африка (3,2 млн. випадків смерті дітей) і південна частина Азії (2,1 млн.). В цілому, розвинуті країни демонструють значно кращі показники - на їхній території у 2012 році загинули 90 тис. дітей віком до п'яти, у той час як в країнах, що розвиваються - 6,5 мільйонів.