Фрагменти мусульманських надгробних плит (башташ) і людські кістки, що, імовірно, належать до XIII-XIV століть, виявили в кримському селі Ізюмівка Кіровського району під час робіт із проведення водопроводу, повідомляє сайт духовного управління мусульман Криму.

"На місце кургану планується залучити археологів та істориків. Всі знайдені фрагменти мусульманських надгробних плит будуть ретельно вивчені фахівцями, останки будуть перепоховані у відповідності з мусульманськими звичаями", - читаємо в повідомленні.

При цьому ДУМ Криму відзначили, що виявлені людські останки не стали приводом для припинення робіт із проведення водопроводу. Тому організація має намір "звернутися зі скаргою у відповідні державні органи, аби домогтися припинення будь-яких робіт на кістках мусульман".

На місце виявлення мусульманських поховань виїхали головний імам Кіровського району Наріман Короглу та голова релігійної громади Старого Криму "Ветан" Расим Садрединов. Проте з'ясувати, хто веде роботи на місці середньовічного мусульманського кладовища, не вдалося, так як працівників, котрі займаються прокладанням водопроводу, там не виявилося.

Як розповів Садрединов, це місце називається "курган Кемаль-ата", а в народі вважається, що там знаходиться могила Мамая - беклярбека і темника Золотої орди, чоловіка дочки хана Бердібека (правив у 1357 - 1359 роках). В середині 1990-х тут проводив археологічні розкопки дослідник Марк Крамаровський. Навколо кургану, ймовірно, розташовувалося мусульманське кладовище, що й належить, імовірно, до XIII-XIV століття.