У цих каменоломнях, де впродовж століть добувався вапняк, ховалися не тільки солдати Червоної Армії, але й мирні жителі, які втекли із сіл і міст під час наступу німецько-фашистських військ. Партизани добре вивчили систему підземних лабіринтів і невеликими загонами здійснювали зухвалі вилазки в тил ворога.

Коли гітлерівці дізналися про те, що в катакомбах ховаються червоноармійці, вони почали підривати і завалювати входи, влаштовували обвали, перекрили всі шляхи до води і пустили в штольні отруйний газ. До кінця багатоденної облоги в живих залишилися лише кілька десятків людей, хоча, за деякими даними, всередину каменоломень спустилося більше тисячі солдатів і місцевих жителів... Аджимушкайская трагедія довгий час замовчувалися, і говорити про героїв підземних катакомб почали тільки в 60-ті минулого століття. Подвигу бійців присвячена знаменита книга Льва Кассіля «Вулиця молодшого сина», в якій розповідається про піонера Володю Дубініна.

Сьогодні каменоломні - це величезний кам'яний меморіал із вирубаними в гранітних скелях величезними фігурами солдатів і прізвищами героїчно полеглих тут бійців. Перед спуском до катакомб потрібно пам’ятати: в підземеллях холодно й сиро. Всередині - підземний Музей оборони, в якому виставлені солдатські каски, протигази, залишки документів із знайденого пошуковими експедиціями сейфа, боєприпаси й трактор, що служив партизанам джерелом світла.